Mitä tulisempi chili sen kuumemman ilmaston kasvi se tuntuu olevan. Viime vuonna kasvatin Hot Lemon lajiketta, mikä oli mainioin ruokachili, sitä meni risottoon, soppaan, pataan, lämpimiin leipiin ja vaikka minne. Hyvä sitruunainen maku ja mieto tulisuus oli lapsiperheruuan kruunu!
Hot lemon oli helppo kasvattaa, se kasvoi ihan itsekseen, lehtiä nypin loppukesästä kuten paprikastakin jotta sato ehtisi kypsyä kunnolla.
Chilin ja paprikan voi laittaa jo tammikuussa, mielellään alussa ja ehdottomasti lisävaloa. Toinen tapa on ottaa kasvi syksyllä sisään ja antaa sen kypsytellä satoa sisällä. paprika ja chili on monivuotisia kasveja, lisävalo niille kyllä kelpaa.
Paprikani:
*Red Skin F1 punainen, suipohko pieni hedelmä ja erittäin makea.
*Thor F1 pitkä punainen voimakasmakuinen makea paprika
*Astor F1 pitkät, makeat hedelmät. Tummanvihreiden hedelmien väri vaihtuu oranssiin ja makeus lisääntyy.
![]() |
Red skin, matala ja tiivis kasvultaan. |
Viime vuonna kasvatin myös paprikaa 'Luteus F1 se ei koskaan muuttunut keltaiseksi, ja vihreänä oli melko ikävän makuinen.
Chilit:
*Chocolate Schotch Bonnet Kaunis ruskeasävyinen chilipaprika. Maku on hyvä ja hedelmäinen, jossa kuitenkin potkua. Hedelmän vahvuus on mitattu 100.000-300.000 scovillen asteikolla.
*Trinidad Scorpion Scorpion sukuun kuuluu maailman vahvimpia chilejä, tämä oli haastava saada itämään, lämpöä +30 astetta 4 viikkoa! Katsotaan saadaanko näistä ollenkaan hedelmää :/
* Cayanne Long Slim Pepperoni. Maukas lisä esim. erilaisiin pataruokiin. Käytetään vihreänä, punaisena, tuoreena tai kuivattuna. Lajikkeen hedelmä on pitkä, päästään kapeneva ja erittäin voimakkaan makuinen.
Chilit ja paprikat vaativat hieman työtä, valoa, ensimmäisiä kukkia nypitään pois, harsosääski voi tuhota työn lähes totaalisesti, mutta ei mitään rakettitiedettä jos täysin ummikolla on ensimmäisen vuoden jälkeen 6 kg paprikaa kuivattuna ja pakasteena. Chiliä on myös kuivattu ja jauhettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti